Molukse wijken

eiland in polderland

podcast

In 2021 gedenken we dat het precies 70 jaar geleden is dat ruim 12.500 Molukkers naar Nederland kwamen. Het verblijf in Nederland was tijdelijk. Althans, dat was de bedoeling. Nu telt de Molukse gemeenschap ruim 71.000 zielen.


In 1951 waren het voornamelijk militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (het KNIL) die met hun gezinnen arriveerden. Bij aankomst in Nederland werden deze trotse en trouwe militairen als een donderslag bij heldere hemel ontslagen. Verwachtingen werden in de kiem gesmoord, relaties bekoelden. Nu vier generaties verder, tientallen jaren later, zijn er nog altijd meer dan 65 Molukse wijken in Nederland.


meer info op venstermoluksegeschiedenis.nl

De podcast wordt geregisseerd door Guido Spring en Sam Jones.

Het idee komt van Victor Joseph, hij doet research en eindredactie.

De distributie is in handen van Magda Augusteijn.

Guido Spring werkt ruim 25 jaar als radio- en podcastmaker voor onder meer de publieke omroepen. Hij maakte radioreportages en -documentaires in binnen- en buitenland, waaronder veel in Suriname en Korea. In Nederland maakte hij veel over de multiculturele samenleving.

Sam Jones is journalist en radio- & televisiemaker en maakt ruim 30 jaar reportages voor publieke omroepen. Speciale belangstelling gaat uit naar (voormalige)rijksgenoten uit de west en de oost; Suriname, de Cariben, Indonesiƫ, de Molukken en aanverwante.

Victor Joseph was onder meer  redacteur/verslaggever voor het NPS radio 5 programma Suara Maluku (de Molukse stem), redacteur bij het maandblad Marinjo en het NTR programma Dichtbij Nederland. Vanaf eind jaren negentig is hij actief betrokken in de muziekwereld met events, zowel op de Molukken als in Nederland.

Magda Augusteijn werkt ruim 20 jaar als editor en programmamaker voor verschillende publieke omroepen en organisaties, zoals Natuurmonumenten en Kennisland in Amsterdam. In 2020 maakte zij samen met Sam Jones de webdocumentaire Casa Blanca - Suriname.